Hódmezővásárhely

A város

Hódmezővásárhely az ország második legnagyobb közigazgatási területével rendelkező városa, és a dél-alföldi régió egyik gazdasági, kulturális és művészeti központja is. Hód és Vásárhely történetét már a 13. században írásos emlékek örökítik meg, a két falu összeolvadása után a település már a középkorban kialakult, és Hunyadi János birtokai közé tartozott. A reformkor és a dualizmus idején tapasztalt lendületes fejlődésnek köszönhetően kialakult a város hangulatos centruma, ekkor jött létre a máig főleg eredeti épületekből álló Kossuth tér is.
A rendszerváltozás óta a város fejlődése az élhetőség jegyében körvonalazódik, célja megőrizni a hagyományos értékeket, helyi jellegzetességeket a globalizálódó világban.
Az évek során megvalósult infrastrukturális fejlesztések jelentősen átalakították a város arculatát, emellett a kulturális és a művészeti élet is töretlen fellendülést mutat. Hódmezővásárhely a béke szigete, amely biztosítja a kellemes és kulturált kikapcsolódás, a minőségi városi élet lehetőségét.

Cittaslow

A Cittaslow mozgalomhoz, az élhető városok szövetségéhez a világ több mint 30 országának, mintegy 200 városa tartozik. A mozgalom célja a helyi értékek védelme, olyan megoldások és technológiák alkalmazása, amelyek célja a környezet és a városi élet minőségének fejlesztése, a polgárok érdekeit szem előtt tartó életkörülmények kialakítása és a helyre jellemző egyedi értékek és tradíciók megóvása. A kultúrában, a hagyományokban gyökerező és a térségre jellemző tradicionális termelési formák védelme alapvető követelmény, melynek során törekedni kell a tudatosság társadalmi elsajátításának ösztönzésére. A környezetünkre történő fokozott odafigyeléssel az élet számos területén érhető el minőségileg javuló feltételrendszer, amely megteremti a városok saját identitásából eredő fejlesztéspolitikáját. Hódmezővásárhely 2009 óta Magyarországon egyedüliként tagja a Cittaslow mozgalomnak.

Református Ótemplom

A teljes felújításon átesett templomban érdemes megtekinteni az orgonát, a restaurált mennyezet-, és karzattáblákat, az üvegablakokat, valamint a toronyban lévő óraszerkezetet, ahonnan a városra letekintve csodálatos panoráma tárul a látogató elé.

Kerékpárok

Hódmezővásárhely a kerékpárosok városa. Közel 60 km hosszú kerékpárút biztosítja a városban és környékén a szabad közlekedést. A városban a felmérések szerint 30.000 kerékpárnak van gazdája.

Tornyai János Kulturális Városnegyed

2012-ben új belváros született Hódmezővásárhelyen. A város szívében megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed alapjaiban formálta át a település megjelenését, és fogalmazta újra a város és a térség kulturális életét. A dr. Rapcsák András úton békés hangulatú, impozáns sétálóutca épült, megújult és jelentősen bővült a Tornyai János Múzeum, a híres vásárhelyi származású színművész, Bessenyei Ferenc nevét viselő művelődési központ a város szellemi, kulturális központjává vált. Méltó körülmények között várja a látogatókat és fogad világszínvonalú tárlatokat az Alföldi Galéria. A kívül-belül felújított Szerb Ortodox Templom is páratlan kincseket rejt, melynek igazi éke az egyedülálló ikonosztáz.

Szobrok

A vásárhelyi körforgalmak mindegyikében található egy művészeti alkotás, szobor, ezzel is támogatva a helyi művészeket.

Hímzés, népművészet

A századfordulón az alföldi fazekasság fellegvárában, Hódmezővásárhelyen dolgozott az ország más településeihez viszonyítva a legtöbb fazekasmester. A híres vásárhelyi kerámia változatosságát bizonyítja, hogy míg az újvárosi zöld, a tabáni kerámia alapszíne a sárga, addig a csúcsiak fehér alapon kobaltkék mázas mintákkal dolgoztak. A ma élő és még dolgozó fazekasok között nem egy, a népművészet mestere. Megőrizve a hagyományokat, továbbfejlesztették az ősi formákat, motívumokat.

A vásárhelyi hímzés is hírnevet szerzett készítőinek. A hímzőfonalat a birka szőréből, gyapjából készítették és növényi festőanyagokkal színezték, mellyel egyedülálló színhatást értek el. Díszítőelemei a stilizált növények, levelek és virágok, gránátalma, tulipán, bazsarózsa, pávaszem, kehely, valamint madarak.

Hódmezővásárhely jelentős művészeti hagyománnyal rendelkezik. A városban már a 19. század végétől jelentős és színes művészeti élet alakult ki, hiszen az alföldi táj, a Tisza közelsége, a puszta nyugalma és szépsége vonzotta az alkotókat. Tornyai János, az alföldi realista festőművészet egyik legnagyobb alkotója, kiemelkedő szerepet játszott az itt kibontakozó művészeti életben. Tornyait országos hírű képzőművészek vették körül, mint Endre Béla, Rudnay Gyula és Barcsay Jenő, akik olyan festői tradíciót teremtettek, amelyből kinőhetett a Vásárhelyi Őszi Tárlat. Ez a kiállítási fórum a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, hiszen az egyetlen olyan kortárs kiállítás, amelyet 1954 óta minden esztendőben megrendeznek.

Emlékpont

Az Emlékpont elsőként Magyarországon – és talán Európában is –egy város történetén keresztül tárja a látogatók elé, hogy mit jelentett az itt élők számára a kommunista diktatúra időszaka.

Az Emlékpont állandó és időszakos kiállítások keretében, a legkorszerűbb kiállítási technológiákkal és múzeumpedagógiai lehetőségekkel élve teszi tapinthatóvá és mindenki számára is felfoghatóvá azokat a történelmi folyamatokat, amelyek Hódmezővásárhelyt és lakóit érték az 1990 előtti évtizedekben.

Zsinagóga/Holokauszt múzeum

A szegedi Müller Miksa tervei alapján 1906 és 1908 között alakították mai formájára a zsinagógát. A mór stíluselemeket is felhasználó eklektikus, impozáns térhatású imaház jellegzetes szecessziós díszítése a 2004-es felújítás után is különösen szép látványt nyújt. A Zsinagógájához tartozó telken áll a volt izraelita népiskola épülete, amelyben Magyarország első vidéki állandó Holokauszt kiállítása található.

Sport

Hódmezővásárhely a szabadidősportok rajongóinak kedvenc helye. Az országban beindított Egészséges Vásárhely Programnak és az elsőként bevezetett mindennapos testnevelésnek köszönhetően a legkülönfélébb sportolási lehetőségek adottak a városban.

A Városi Strandfürdő és a Gyarmati Dezső Sportuszoda a helyi sportélet szerves részét képezi. A strand minősített gyógyvizével, szabadtéri medencéivel, a fedett uszoda nemzetközi sportrendezvények megtartására alkalmas versenymedencéjével és kiszolgáló egységeivel, valamint élményfürdővel, masszázzsal, szaunával és más, pihenést, gyógyulást elősegítő szolgáltatásaival biztosít kifogástalan körülményeket a vízisportok szerelmeseinek.

Mártély

Hódmezővásárhely közigazgatási területéhez tartozó, festői szépségű, aktív turisztikai lehetőségeket kínáló mártélyi holtág 6 km-re található a várostól. A látogatók kerékpáron és kenuval is bejárhatják a horgászok kedvenc táját. A 13 km hosszúságú tanösvényen a természetbarát túrázni vágyók megismerhetik az árterek kialakulását és élővilágát. A Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont különböző szolgáltatásaival egész évben áll a turisták rendelkezésére, míg a Kalandpark remek lehetőséget nyújt minden korosztály számára, hogy próbára tegye ügyességét.

Tanyavilág/ Olvasókörök

Vásárhely szerves része a tanyavilág. Az 1949-es években közel 7000 tanyát számoltak össze. Mára ez a szám jelentős mértékben megcsappant és kevesebb, mint háromszáz a szórványtanyák száma, viszont a mai napig egyedien jellemzőek és meghatározzák az Alföld látképét.

Az olvasókörök jelenléte meghatározó a városban, az első olvasókör 1869-ben alakult meg, melynek vezetője Szametz András, korábbi ’48-as nemzetőr százados volt. A 19. század végére Vásárhely az „olvasókörök városa” lett. Hódmezővásárhelyen a rendszerváltozás után újjáéledt az olvasóköri mozgalom és napjainkban több mint egy tucatnyi olvasókör létezik, amelyek közösségformáló erejüknél fogva jelentős szerepet játszanak a város életében.

Bethlen Gábor Református Gimnázium

A hódmezővásárhelyi református gimnáziumban 1723 óta folyamatos a tanítás. A könyvtár hetvenezer kötetével és muzeális anyagával a gimnáziumok között országos jelentőségű gyűjtemény.

Fekete Sas

Az 1905-ben épült Fekete Sas Szálló 1998-ban nyerte vissza régi pompáját és nyitotta meg újra kapuit. Így vált Csongrád megye egyik legtöbb vendég befogadására alkalmas rendezvényházává. Elegáns bálak, vacsorák, konferenciák ideális helyszíne. A Bálterem, mely Közép-Európa második legnagyobb oszlop nélküli bálterme 400 fő befogadására alkalmas, ezen kívül páholyok, exkluzív szalon és külön termek biztosítják a vendégek szórakozását.
A Kávéház, minden nap várja a kikapcsolódni vágyókat, teraszán 80 vendég is kényelmesen töltheti szabad perceit.

Téglaépítészet

Hódmezővásárhely hatalmas külterülete rendkívül jó minőségű agyagot rejt, így a helyiek főleg téglából építkeztek. Legkorábbi emlékünk az egykori Csomorkány falu középkori temploma, mely teljesen téglából készült, akárcsak a paraszti és kispolgári lakóházak jelentős része. A templomokat és a középületeket is téglával burkolták, nem beszélve a gyárépületekről. Hódmezővásárhely városképét tehát meghatározzák és országosan is egyedivé teszik a téglahomlokzatú épületek, melyek a nemzet építészeti-kulturális kincsei is.

Árvízvédelmi fal

Sokan várfalnak hiszik, de valójában az árvíz elleni védekezés céljából épült az alföldi városok között egyedülálló látványosságnak számító kőfal, melyet az 1879-es szegedi nagy árvíz után építettek. A városképet meghatározó, jellegzetes építmény a Bocskai utcától a Tarján városrész végéig húzódik, észak felől földből 17,5 km, a déli részen pedig téglából mintegy 3 km hosszúságban.

Városháza

Az Ybl Lajos tervei alapján épült Városháza felavatására 1894-ben, díszközgyűlés keretében került sor.
A főbejárat lépcsőházának fordulójában áll Pásztor János Fahonvéd szobra. A díszterem falán a következő történelmi nagyságok portréi láthatók: Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Erzsébet királyné, Ferenc József király, II. Rákóczi Ferenc, gróf Bercsényi Miklós.

 

 

Hódmezővásárhely - A város

Készült: 2015. 10. 07. 

Partnereink

EJSC 2016 Támogatók - Partnerek